6 Haziran 2011 Pazartesi

Kaliningrad


Cook uzun zaman oldu yazmayali. Tamam, hata bende :) Ama bir turlu bilgisayarin basina oturup da gunluk icin yazacaklarimi tamamlayamadim.

En sonunda da bugun bu iskenceye son vermeye karar verdim.

Biliyorsunuz, Kaliningrad'da yasiyorum. Bu sehir ilkbahardan itibaren guzellesmeye basliyor. Ama gelin gorun ki eger kisin o zorlu zamanlarinda yagan kar yoksa bu sehir cok karanlik. Ustune bir de sabahlari uyandiginizda hava karanlik olunca daha da bir cekilmez oluyor.

Bu kis benim icin zorlu gecti.

8. ayin icindeyim. Cok zorlandigim zamanlar oldu, kimi bu isi yapamayacagimi dusundum. Kendimle cok mucadele ettim. Itiraf edebilirim, burasi cok da kolay bir yer degil.

Buraya gelirken yakinimda olan herkes zor bir isi basardigimi soyluyorlardi. O zamanlar cok da anlayamamisim. Gelin gorun ki belki yakin bir zamanda geri donerim, ya da daha uzun yillar burada kalirim.. Bilemiyorum... Sadece tek bildigim burada yasadiklarimi baska bir yerde yasamayacagim.

Simdi Kaliningrad cok guzel. Her yer yemyesil. Yesil renk birden bire ortaya cikiverdi. Nereye gitseniz hep yesilin icindesiniz. Her yerde cicekler, buyuk agaclar, cimler, otlar... Sehrin icinde her yere yuruyerek gidebiliyorsunuz.

Bir gun Rusca hocama sordum: Neden gencler araba kullanmiyor. 25 yasindalar ama hic mi merak etmiyorlar? Turkiye'de olsa 18 yasini dolduracagi gunu iple cekerler.

Rusca hocam soyle dedi: Bilmem belki haklisindir. Ama burada herkes ise yuruyerek gidiyor, eski sistemden kalma birsey herhalde...

Burada herseyde eskinin izlerini kolayca gorebiliyorsunuz.

Haftasonu yine merkeze yurudum. Merkeze gitmek icin iki farkli yolu kullanabiliyorum. Kisa yolda gidersem 30 dk, uzun yolda gidersem 40 dk suruyor. Ikinci yol daha rahat, ben de genelde daha uzun yolda yuruyorum. Bu guzel guzergahi kesfettigimden beri otobuse, taksiye ya da minibuse binmiyorum.

Iste yine yurudugum bu yoldan merkeze dogru olan guzergahta bazi resimler cektim.


bahar


mart, karlar eridi


                                                               gece 23.00



evin ordaki ana cadde


kirmizi damli bina Sanat Muzesi


sehrin eski Troleybuslerinden biri





Yakitoria'da Sushi






7 yorum:

  1. Merhabalar.yazınızı tesadufen gordum ve ılgımı cektı.yaklasık 6 senedır kalınıngraddayım.bende sızın de soylemıs oldugunuz gıbı bır kac ay kalır sonra ıstanbula gerı donerım dıye dusunmustum ama olmadı:)benım de calısmıs oldugum fırma yanı koctek sadece europa center i degıl kalınıngrad plazayı da ınsaa ettı hemde cok ıyı bır bıcımde:) sehrın ıstanbula nazaran kucuk sessız ve sakın olması buyuk bır artı tabıkı.ama ruslarında dedıgı gıbı RODİNA EST RODİNA:) yazılarınızın devamı dılegılyle saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Oldukca sasirdim, cunku Kaliningrad'da Turkiye'den sadece benim burada yasadigimi dusunuyordum. Ayrica, KOCTEK'in de Kaliningrad'da ofisi oldugunu bilmiyordum. Ofisin adresini bulsaydim arastiracaktim acikcasi. Ayni sehirde ayni dili konusabilme ihtimali bence gercekten guzel. Hosgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  3. sızı cok ıyı anlayabılıyorum yabancı bır sehırde aynı dılı konusan aynı kulturden ınsalnlarla tanısmak kendını yalnız hıssetmemek benım ıcın de hep ılgı cekıcı ve memnunıyet verıcı olmustur.aslında su anda fırmamızın burada bır ofısı mevcut degılama yakında olacak ınsallah. bu arada yazılarınızdan anlayabıldıgım kadarıyla sız bır kahve gurmesısınız:)ısın sakası bır yana ne ısle mesgul oldugunuz benı gercekten meraklandırdı.bana bu adresten ulasabılırsınız serhat.sancar@hotmail.com

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, Ben Mayıs 2011 de Kaliningrad'a arkadaşlarımı ziyarete gelmiştim ve içimden şunu demiştim "Tanrım, buraya adım atan sayılı Türklerden biriyim". Hakikaten doğru demişim. Herkese bu güzel sayfiye yerii öneriyorum ama tabii insanlar popüler yerlere merak salıyor. Orada bi aşıklar köprüsü vardı, dilek tutup oradan geçince 1 sene içinde evleniyormuşsun. ve 2 ayrı kişi evleniyoruz :)

    YanıtlaSil
  5. Kaliningrad istanbula kıyasla yaşamak için nasıl bir yer anlatırmısınız?kız arkadaşım kaliningradda yakın zamanda gitme ihtimalim var.tşkler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, Burasi kucuk bir yer. Tum Kaliningrad bolgesinde 500bin kisi yasiyor. Sehirde ise yaklasik 350bin. Kislari epey soguk gecer. Yazlari gecelerin uzun olmasi en guzel taraflarindan biri. Yalniz bu sehirde gunese hasret kalirsiniz. Elbette tum bunlarin disinda Turkiye hakkinda cok bilgi sahibi degiller. Hatta bircok onyargi ile karsilasmaniz da mumkun. Bu onyargilara karsi acik ve samimi olursaniz cok guzel dostluklar kurabilirsiniz. Is imkanlari kisitli ve kisi basina dusen harcama Istanbulla kiyasla elbette daha dusuk. Bazi urunler daha pahali, bazi urunler daha ucuz. Tekstil pahali, ama balik cok taze ve ucuz. Kiz arkadasinizin buraya gelis sebebi calismak icin ise girecegi sirketi cok iyi arastirmali. Ama tatil icin gelecekse burada yakindan tanidigi kisiler varsa hicbir problem yasamaz. Elbette gece gec saatlerde tek basina sokakta olmamaya calismali :)Diger Rus sehirlerine gore daha guvenlikli bir yerdir. Umarim yardimci olur...

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle cevabınız için çok tşk ederim.Ancak ben imla kurallarını alt üst ettiğim için sorumu tam olarak size ifade edememişim,özür dilerim :)...Kız arkadaşım rus vatandaşı,istanbuldan tatil amaçlı ( min. 1 hafta max. 15 gün )gelecek olan benim :)ilk önce bir ortamı görmek ve bir değerlendirme yapmak istiyorum,çünkü ileriki zaman içinde kaliningrad'da yaşama ihtimalim olasılık dahilinde.Bana mail adresimden ulaşırmısın lütfen,şimdiden tşk. ederim v.ozturk81@hotmail.com

    YanıtlaSil