5 Temmuz 2011 Salı

Her hediyenin bir anlami var...


İLK ISIRIKTA AŞK

Bazi kulturlerde, carkifelek meyvesi yedikten sonra tanisacaginiz ilk kisiye asik olacaginizin yaygin bir inanis oldugunu biliyor muydunuz?

Internette boyle yaziyor... Nereden cikti simdi? diyorsunuz....

Gecen hafta kucuk bir de hediye aldim. Receli ne kadar sevdigimi bilen bir arkadasim yasadigi adadan, Hawaii'den :) getirmis.

Gercekten dunyanin diger ucundan buralara kadar ulasmis.

Bizdeki anlami Carkifelek Meyvesi ve ingilizcesi Passion Fruit olan meyveden yapilmis bir marmelat aslinda.

 




Bugune kadar adini cok duydum, tadina da bakmistim. Pek de sevmedigimi dusunuyordum ta ki bu marmeladi tadana kadar.



Marmeladin kapatilma sekli cok hosuma gitti. Urunu daha taze tutabilmek icin yukaridaki resimde gorunen kapagi kullanmislar.

Internette biraz arastirma yapmistim. Iki turlu Carkifelek Meyvesi varmis. Hawaii'de yetisen sari olan cinsindenmis.

Marmeladin tadi hafif eksi, tatli ve de sulu. Hani bana hep diyorsunuz ya: Kahvaltida beyaz peynirle recel yenir mi diye :) Iddia ediyorum, bunu tadinca tum kahvaltilarinizda yer alacak. Tabi once Hawaii'ye gitmek gerek :)

Internetteki bilgileri burada da paylasmak istiyorum. Kaynak: http://www.saglikpasaji.net/carkifelek-meyvesi-benefits-of-passion-fruit-nedir-faydalari-nelerdir.html


Çarkıfelek meyvesi çarkıfelek çiçeğinden gelmektedir ve passiflora cinsinin bir parçasıdır. Ticari amaçlarla kullanılan iki çeşit çarkıfelek meyvesi bulunmaktadır: mor Yeni Zelanda çarkıfelek meyvesi ve sarı Hawaii çarkıfelek meyvesi. Sarı ve mor çarkıfelek meyvelerinin tatları aynıdır; her ikisi de tatlı ve keskindir ama mor çarkıfelek sarıya oranla daha az asidik ve suludur.
Çarkıfelek Meyvesinin Tarihi
Mor çarkıfelek meyvesinin, muhtemelen Amazonlardan gelerek, Brezilya’nın yerlisi olduğu düşünülmektedir, ama hiç kimse kesinlikle emin değildir. Mor çarkıfelek meyvesi 1900′lerdeıî önce çoğunlukla Avusturya’da yetişirdi. 1801 de tohumları Hawaii’ye getirildi.
Çarkıfelek Meyvesi Nerede Yetişir?
Çarkıfelek meyvesi birçok tropikal bölgede görülebilir ama esas ticari yetiştiricileri Güney Amerika, Karayipler, Brezilya, Florida, Hawaii, Avusturya, Doğu Afrika ve Güney Afrika’dır.
Neden Çarkıfelek Meyvesi Yemeliyim?
Çarkıfelek meyvesi A vitamini açısından iyi bir kaynaktır, aynı zamanda C vitamini (günlük gerekliliğin neredeyse yüzde yetmişini karşılayan) potasyum, kalsiyum ve demir bakımından da harika bir kaynaktır. Bir adet çarkıfelek meyvesi günlük demir gerekliliğini yüzde on beşini içermektedir. Çekirdekleriyle beraber yendiğinde lif bakımından (15 gr civarında) da harika bir kaynaktır. Üstelik passiflorine, likopen ve karotenoidleri de kapsayan fotokimyasallar bakımından da üstün bir kaynaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder