18 Temmuz 2011 Pazartesi

Yasayabilir misiniz?


Elbette boyle bir yerde kim yasamak istemez ki! Zeynepcigim, resmini caldim :) Ancak, boyle bir manzara icin ilk ucaga atlayip gelesim var.

Dunku yazimdan sonra diger Zeynep arkadasim :) bana bir internet adresi gondermis: http://www.wakeup.philips.com/

Internet sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Dunyanin en kuzey sehirlerinden, Kuzey Kutbuna yakinligi ile bilinen Longyearbyen sehrinden bahsediyor. Kuzey Buz Denizi'nde Norvec takimadalarindan biri olan bu sehirde gunes Ekim sonuna dogru yerini Mart ayi basina kadar karanliga birakiyor. 

Ikinci Dunya Savasi'nda Almanlar bolgeyi yerle bir etmisler. Savas sonrasi yeniden yapilandirilan sehirde komur madenlerinde calisan bir cok kisi yasiyor.

Sitedeki videolari seyrettiginizde goreceksiniz; okula devam eden, spor aktiviteleri yapan, muzik grubu kuran, evlenen, kar araclari ile turistik gezilere katilabilen yerli ve yabancilar aylarca karanlikta yasiyorlar.

Longyearbyen'de dogan bebekler sadece Haski'ler. (En sevdigim cins, bir gun ben de sahip olmak istiyorum. Ama bunun icin soguk bir yerde yasamam gerekiyor)

Hamile kadinlari merkez sehirlere gonderiyorlarmis. 

Ayrica, insandan daha cok kutup ayisi oldugunu da belirtiyorlar.

Sehirde 3000 adet kar araci var, yasayan insan sayisi ise 2000.

Ayrica, Kuzey Isiklari'ni gorebilmek icin de bolgeye gelen turist sayisi da bir hayli fazlaymis.

Philips, sagolsun, bu kadar uzun sure karanlikta yasayan insanlar icin dogal bir isik veren urunu uretmis. Philips Wake-up Light'i uyanmak istediginiz saate kuruyorsunuz. Yarim saat oncesinden odaniz dogal bir isik ile aydinlanmaya basliyor. Isterseniz flash disk'e yuklediginiz mp3'ler ile, isterseniz de lambanin dogal sesi ile uyanabilirsiniz, ya da radyo sizi uyandirabilir.

Philips, Longyearbyen'deki gonulluler ile calismalarina devam ediyor. Yaptigi calismanin sonunda urunu kullananlarin %98'i Wake-up Light'i kullanmaya devam edeceklerini belirtmisler.

Simdi kendinizi bu sehirde hayal edin. Aylarca gun isigi gormeden, karanlikta yasiyorsunuz. Sabah kalktiginizda karanlik, gunes gozukmek bilmiyor. Saatlerce karanlik. Ama hayat devam ediyor. 

Acaba boyle bir sehirde asik olabilir miydiniz?

Herhalde sinirlenmek, aglamak, kizmak daha kolay olsa gerek.

Orada yasayan biri benim bu dusuncelerimin tam zittini da soyleyebilir. 

Yaniliyorsun! Burada hayat gunduz gorduklerinden cok daha aydinlik da diyebilir.

Onlar gibi hissedemem. Sadece tahmin etmeye calisabilirim. Orada bir hayat yasanirken, dis dunyasinda da milyarlarca baska hayatlar yasaniyor.

Buraya ilk geldigim zamanlarda Alman bir teknisyen ile tanismistim. Saclari bembeyazdi. Hani deriz ya, ak dede gibi :)

Sonradan ogrendim ki, bir kac sene komur madenlerinde calismis. Yasi 47 ama saclari o kadar beyaz ki, inanin 70 yasinda duruyordu. Duydugumda inanamamistim. Ne zaman inandim biliyor musunuz? Gunduz deli gibi calisip, aksam oteline donup, dusunu alip, giyinip, kendini sehirdeki diskolara attiginda.

Gorunuse aldanmayin!

**Unutmadan. Philips Wake-up Light, Turkiye'de de satiliyormus. Media Markt ya da benzeri magazalara bakmakta fayda var.



2 yorum:

  1. yazı diyorum yazııııı, boş bırakma blogger!

    YanıtlaSil
  2. aslicim orada satiliyor muymus wake up light?
    bir de bu arada kuzey isiklarini gormeyi ben de cok istiyorum :)

    YanıtlaSil